לפרשת בא – מיהו אוביקטיבי?

יהדות מזויות שונה- הרב מרדכי נויגרשל- תמונת פוסט
פרעה מנסה אחר מכת חושך להיכנס למשא ומתן עם נציגי בני ישראל, ובו מציע הוא הצעות על מנת שלא יהיה עוד חושך. שלא כמו בפעמים הקודמות בהם משה ואהרן באו יחד לדבר עם פרעה הפעם קרא למשה לבדו: “ויקרא פרעה אל משה” (שמות י’ כ”ד). אומר ה”כלי יקר” “אע”פ שבכל המכות קרא למשה ולאהרן מכל מקום לא קרא עכשיו  כי אם את משה כי ידע שכאשר נולד משה נתמלא כל הבית אורה וחשב שאולי זה היה סימן על העתיד שיהיה לו סגולה להביא האורה במקום החושך”. כך היא דרכם של אנשים מסוגו של פרעה, מאמינים הם כי כמו שהם מחליטים הכל לפי צרכיהם ולפי האינטרסים הקטנים שלהם, גם אם גורל האומה תלוי באותה החלטה, כך גם האחרים. גם כשמשה ואהרן אומרים לו מפורשות שהם שלוחים של “אלוקי העברים” חושב הוא שזה רק מן השפה ולחוץ, אבל באמת פועלים הם לפי האינטרסים שלהם. ולכן במעט חנופה כבוד או מנעמי שלטון, ניתן “לקנות” אותם. כך חשב גם בלק כשאמר לו בלעם שכשעומדים מול ה’ אין כל מקום לפעולה עצמאית.

כמה צר אופק היה פרעה, הוא ראה את עצמו כחזות הכל והסיק שאחרים פועלים בדרך שבה הוא פועל

מפעם לפעם עולות בציבוריות הישראלית  שאלות כבדות משקל שאלות שחיי אדם תלויים בהן ולעתים גורל רבים תלוי בהן. הפוליטיקאים והמומחים השונים מציעים פתרונות איש איש לפי דרכו, ותמיד ישאר חשש שמא הפתרון יוצא מבית מדרשו של אינטרס זה או אחר פוליטי או מקצועי. לעומתם גדולי תורה אמתיים, שאינם אלא “שלוחי רחמנא עושים אך ורק את שהתורה למדתם, רק דרכם ניתן למצוא פתרון אובייקטיבי באמת.

הרב הוטנר מסביר כי הסיבה שאין אומרים “הווה דומה לו” ביחס למידת הדין כמו שאומרים זאת ביחס למידת החסד (-מה הוא רחום אף אתה תהיה רחום) היא שאין אדם יכול לדון את חברו כיון שכל דיין הוא מעל השני ואין אדם שיכול לראות עצמו מעל אדם אחר,  ולכן רק האלוקים יכול לדון, ואם תשאל כיצד בית דין יהודי דן? –”אלוקים ניצב בעדת אל” הם אינם אלא כלים להעביר את דבר האלוקים ושלוחי ה’ הם.

אולי פעם יגיעו כולם להכרה היכן ניתן למצוא הכרעות אובייקטיביות שרק טובת הענין מול עיני המכריע. ולא האינטרסים הצרים שלו.